22 Mayıs 2008 Perşembe

ZEYTİN

ZEYTUN

Zeytingiller familyasından, Akdeniz havzasında, makilerde yabani olarak yetişen fakat bütün Akdeniz ve Marmaranın bazı kesimlerinde yetiştirilen, yaprak dökmeyen,
eğri, büyük gövdeli, sık dallı, 3-20 metre yüksekliğinde, uzun ömürlü bir ağaçtır.
Yaprakları yeşil renkli olup derimsi ve karşılıklı dizilişlidir.
Çiçekleri beyazımsı açık sarı renkli olup salkım durumundadır.
Meyvesi önceleri yeşil, olgunlaştığı zaman parlak siyah rengini alır.
Meyvelerinden zeytin yağı çıkartılır. Zeytinyağının içeriğinde olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri, hidro karbonlar ve E vitamini vardır.
ev ilaçlarında zeytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır.

YARLARI;

-Zeytinyağı safrayı arttırır.
-Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser.
-Sarılıkta faydalıdır.
-Eczacılıkta bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır.
-Yaprakları ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür.
-Kandaki şeker miktarını düşürür.
-Bağırsak solucanlarının (parazitlerin,aslakların) düşürülmesine yardımcı olur.
-Taneleride besleyicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli ziyaretçimiz, yorumlarınız biçim için çok önemlidir. Olumlu yada olumsuz yorumlarınızı esirgemeyiniz...

Sağlık ve Kadın hakkında verdiğiniz aydınlatıcı ve bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkürler. Sağlık konusunda yazılarınızı takip edeceğim. Saygılar